Konwekcyjne piekarsko-cukiernicze - Piece unox
Piec konwekcyjny elena power dynamic 3x(600x400) 4,7 kw 800x770x429(h)
Producent: Stalgast
SzczegółyW naszej ofercie znajdziesz niezwykle szeroki wybór piecy konwekcyjnych i piecy konwekcyjno-parowych. Świetnie sprawdzą się one w każdym lokalu gastronomicznym. Piece konwekcyjno-parowe służą do przygotowania potraw w najkorzystniejszych warunkach pod kątem temperatury oraz wilgotności. Dzięki użytej technologii uzyskasz idealną temperaturę oraz równomierne rozprowadzenie gorącego powietrza. Stanowią one podstawowe wyposażenie profesjonalnych kuchni i doskonale nadają się również do przygotowywania wyrobów cukierniczych.
Jak działa piec konwekcyjno-parowy?
Piece konwekcyjne wykorzystują zjawisko konwekcji, czyli wprowadzania ciepłego powietrza w ruch. Za pomocą specjalnych wentylatorów jest ono wprowadzane do środka pieca i równomiernie podgrzewane. Dzięki konwekcji w piecu w każdym miejscu panuje taka sama temperatura, dzięki czemu potrawy pieką się szybciej i bardziej równomiernie. W ten sposób można przygotowywać wiele porcji równocześnie, nie obawiając się, że część będzie niedopieczona lub wysuszona. Można przygotowywać nawet różne potrawy w tym samym czasie – za sprawą powietrza, które pozostaje w nieustannym ruchu, smaki i zapachy nie mieszają się. Powietrze jest wyprowadzane z pieca poprzez specjalne filtry, które oczyszczają je z cząsteczek zapachowych, zwiększając komfort pracy w kuchni. Piece konwekcyjno-parowe podczas pieczenia dodatkowo wykorzystują parę wodną, co jest doskonałym rozwiązaniem w przypadku wypieków, ponieważ potrawy zachowują swoją naturalną wilgotność
Najlepsze piece cukierniczo-piekarnicze
Piece konwekcyjno-parowe są wykorzystywane w branży cukierniczej, ponieważ doskonale nadają się do wypieku ciast i chleba. Mają one idealnie rozmieszczone grzałki na górze i na dole komory, a także optymalny zakres temperatury, dlatego świetnie sprawdzą się w przypadku przygotowywania ciast biszkoptowych oraz innych wyrobów cukierniczych. Wybierając piec konwekcyjny cukierniczo-piekarniczy, należy zwrócić uwagę na jego wielkość, która powinna być dostosowana do wymiaru używanych blach.
Najważniejsze zalety pieca konwekcyjno-parowego
Piec konwekcyjny zawsze powinien być dostosowany do profilu działalności oraz wielkości lokalu i serwowanego menu. Jakie są najważniejsze zalety piecy konwekcyjno-parowych?
- Pozwalają skrócić czas pieczenia potraw, co przyspiesza wydawanie zamówień i ułatwia pracę w gastronomii.
- Potrawy pieczone w takim piecu mają lepszy smak.
- Krótszy czas pieczenia to również mniejsze rachunki za energię elektryczną.
- Produkty pieką się równomiernie i nie wymagają nieustannego kontrolowania ich w piekarniku.
Piece konwekcyjne różnią się między sobą wielkością i parametrami technicznymi. Możesz zdecydować się na piec Rosella Manual o szerokości 80 cm albo piec Stefania Manual o szerokości 60 cm. Oddzielną kategorię stanowią duże piece konwekcyjno-parowe piekarsko-cukiernicze, które często mierzą prawie 2 metry wysokości.