Zamrażarki przemysłowe - Chłodnictwo
Zamrażarki skrzyniowe to profesjonalne urządzenia chłodnicze, które znajdują zastosowanie w wielu miejscach. To doskonała propozycja do lokali gastronomicznych, sklepów spożywczych, marketów i supermarketów.Zamrażarki przemysłowe doskonale sprawdzą się w przypadku przechowywania różnych produktów spożywczych, które wymagają odpowiednio niskiej temperatury. Są bardzo funkcjonalne i solidne, a niektóre modele mają dodatkowo praktyczne kółka, które pozwalają na swobodne przemieszczanie tych urządzeń.
Zamrażarki przemysłowe i ich rodzaje
Zamrażarki skrzyniowe różnią się między sobą wielkością, kształtem i pojemnością. W naszej ofercie znajdziesz kilka różnych modeli tego profesjonalnego sprzętu. Zamrażarka skrzyniowa 500-litrowa zawiera dodatkowe zabezpieczenie w postaci wbudowanego zamka na klucz, co ogranicza osobom postronnym dostęp do zawartości urządzenia. Ten model ma również funkcjonalne kółka z hamulcami, które szczególnie przydadzą się w przypadku zamrażarek o tak dużych rozmiarach. Dużo mniejsza jest z kolei zamrażarka skrzyniowa 100-litrowa, która przyda się w niewielkich lokalach gastronomicznych i na sklepowym zapleczu. Zamrażarki przemysłowe są wykonane z blachy malowanej proszkowo na kolor biały. Niektóre modele mają funkcjonalne kosze do przechowywania żywności. Gwarantowana temperatura minimalna w skrzyni to najczęściej -20 lub -18 stopni C.
Schładzarko-zamrażarki szokowe
Inną kategorię stanowią schładzarko-zamrażarki szokowe. To urządzenia, które służą do szybkiego schładzania lub zamrażania przygotowanych potraw. Zwykłe zamrażarki wpływają czasem negatywnie na wygląd i konsystencję mrożonek, dlatego w wielu lokalach gastronomicznych stawia się na nowoczesną technologię schładzania i mrożenia szokowego. Jak to działa? Zamrażarka szokowa to chłodnicze urządzenie, które pozwala gwałtownie obniżyć temperaturę przechowywanej żywności. Jest ona wyposażona w niezwykle wydajny agregat z systemem wentylatorów, które zapewniają skuteczną cyrkulację powietrza w komorze mrożenia. Produkty potraktowane mroźnym nadmuchem ulegają szybkiemu zamrożeniu. Zamrażarka szokowa pozwala wydłużyć trwałość żywności i sprawia, że w pełni zachowuje ona swoje walory smakowe. Zimny nawiew powietrza gwałtownie obniża temperaturę produktu, który dzięki temu zachowuje swoją strukturę.
Zamrażarki przemysłowe w naszej ofercie
Zamrażarka przemysłowa szokówka działa o wiele szybciej niż tradycyjna chłodziarka i jest skuteczna nawet wtedy, gdy zamrażany produkt jest gorący. W przypadku funkcji mrożenia szokowego nadmuchiwane zimne powietrze pozwala zamrozić dużą liczbę produktów w bardzo krótkim czasie. Szokówki doskonale nadają się do mrożenia produktów o delikatnej strukturze, takich jak owoce czy warzywa. W przypadku stosowania tej technologii nie tracą one swojej konsystencji, zachowując aromat i smak. Zamrożoną w ten sposób żywność przechowuje się w standardowych zamrażarkach przemysłowych. W naszej ofercie znajdziesz wiele różnych urządzeń chłodniczych i mroźniczych do gastronomii. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują profesjonalne szafy mroźnicze, szafy i stoły chłodnicze oraz eleganckie witryny sklepowe.