Szafy chłodnicze -
Szafy chłodnicze
Szafy chłodnicze to urządzenia wykorzystywane najczęściej przez personel lokali gastronomicznych. Swoim wyglądem przypominają tradycyjne lodówki spotykane w domach i mieszkaniach. Ich głównym przeznaczeniem jest przechowywanie żywności oraz napojów, które wymagają magazynowania w odpowiednio niskiej temperaturze. Na rynku dostępne są urządzenia wykonane w pełnej zabudowie, które swoje miejsce znajdują głównie na zapleczu lub w kuchni obiektów restauracyjnych oraz urządzenia z przeszklonymi drzwiami frontowymi, które ustawiane są najczęściej w strefie gościnnej lokali gastronomicznych. Zastosowanie przeszklonych drzwi w połączeniu z oświetleniem ledowym umożliwia lepszą ekspozycję produktów, np. napojów. Istnieje również możliwość montażu specjalnych listew cenowych, które są przystosowane do umieszczania etykiet z nazwami i cenami sprzedawanych produktów.
CWS z siedzibą w Bydgoszczy ma w swojej ofercie szafy chłodnicze wyłącznie renomowanych producentów, takich jak: Bolarus, RAPA, Cold oraz Igloo. Wśród dostępnych modeli można znaleźć zarówno wersje jednodrzwiowe, jak i dwudrzwiowe. Szafy chłodnicze mają wbudowany agregat wewnętrzny, który gwarantuje wysoką wydajność chłodzenia. W przypadku urządzeń z dwoma komorami do przechowywania produktów istnieje możliwość ustawienia niezależnych wartości temperatur dla każdej z nich. Za odpowiednie wypoziomowanie szafy chłodniczej odpowiadają regulowane nóżki.
Szafy chłodnicze zbudowane są z wysokiej jakości materiałów, które zapewniają trwałość urządzeń oraz długi czas użytkowania. Wnętrze komór przechowalniczych wykonano ze stali nierdzewnej lub aluminium, natomiast korpus zewnętrzny stanowi blacha ocynkowana, malowana proszkowo według kolorów z palety RAL.
Kompatybilność z pojemnikami GN
Niektóre modele szaf chłodniczych (np. RAPA ECOLINE SCH-ZR) mają możliwość dostosowania ich wnętrza do pojemników GN (Gastro Norm). Pojemniki GN to specjalne naczynia blaszane o znormalizowanych kształtach i wymiarach, które wykorzystywane są w branży gastronomicznej prawie na całym świecie.